Μέθοδος εκμάθησης και προπονητικό πρόγραμμα

Ο Πατραϊκός Όμιλος Τροχοπέδιλων απευθύνεται σε κάθε ηλικία και γι’αυτό το λόγο χωρίζει το πρόγραμμα εκμάθησης, τις προπονήσεις του αγωνιστικού τμήματος και της ομαδικής άθλησης με τροχοπέδιλα σε διαφορετικά τμήματα.

Εκμάθηση τροχοπέδιλων στον Π.Ο.Τ σε δύο στάδια

Δείχνουμε μεγάλο ενδιαφέρον στην μεθοδευμένη εκμάθηση του αθλήματος και δεν πιέζουμε τα νέα μέλη να ενταχθούν άμεσα στα αγωνιστικά ή στα τμήματα άθλησης με roller. Ο χρόνος εκμάθησης από άνθρωπο σε άνθρωπο και από ηλικία σε ηλικία διαφέρει, επομένως δεν υπάρχει αυστηρό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του κύκλου της εκμάθηση. Αναλυτικά η ένταξη και η εκμάθηση στον Π.Ο.Τ χωρίζεται σε δύο βασικά στάδια.

Spot προπόνηση τροχοπέδιλων στο Νότιο Πάρκο Πατρών

Πρώτο στάδιο εκμάθησης:

Τα μέλη του ομίλου μας, αρχικά μαθαίνουν και εξασκούνται στις βασικές δεξιότητες των τροχοπέδιλων. Σε αυτό το στάδιο τα νέα μέλη ακολουθούν ειδικά μαθήματα ισορροπίας πάνω στα τροχοπέδιλα, βασική τροχοπέδηση, εκμάθηση εναλλαγής βάρους στα πόδια, απλές στροφές και φρένο (τεχνική Τ). Σε αυτή την φάση εκμάθησης ο εκπαιδευτής είναι ακριβώς δίπλα στον εκπαιδευόμενο, φορώντας τροχοπέδιλα και βοηθώντας έτσι ώστε το νέο μέλος να κατανοήσει στο μέγιστο βαθμό το ασκησιολόγιο.

Ακολουθώντας το εκπαιδευτή στην διαδρομή ”Φάρος”

Δεύτερο στάδιο εκμάθησης:

Στο δεύτερο στάδιο εκμάθησης τα μέλη καλούνται να εκτελέσουν με πλήρη αυτονομία όλες τις τεχνικές του πρώτου σταδίου, χωρίς την άμεση βοήθεια του εκπαιδευτή.

Ο εκπαιδευτής δεν παύει να διορθώνει πιθανά λάθη στο εκπαιδευόμενο της πρώτης φάσης εκμάθησης.

Σε κάθε περίπτωση, τα νέα μέλη θα διδαχτούν και θα φέρουν εις πέρας μια σειρά από σύνθετες ασκήσεις μέσα από τις οποίες θα καταφέρουν να αποκτήσουν άριστη τεχνική και ασφαλή τροχοδρόμηση.

Πιο αναλυτικά σε αυτό το στάδιο διδάσκονται όλες οι τεχνικές φρένων, τροχοδρόμηση σε τραχιά επιφάνεια, τεχνική επιτόπιων και σε κίνηση αλμάτων από 10 έως 30 εκατοστά, τροχοδρόμηση με πλάτη, απότομες και κλειστές στροφές. Τέλος, πριν ενταχθούν στα τμήματα των προτιμήσεών τους τα νέα μέλη μαθαίνουν την τεχνική ” διπλής ώθησης – Double push ”.

Μετά την εκμάθηση:

Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην εκμάθηση, ωστόσο δεν είμαστε ένας όμιλος που εστιάζει αποκλειστικά σε αυτήν καθώς όλα τα μέλη μας επιθυμούμε να λαμβάνουν μέρος σε σχετικές διοργανώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έχουν την ευκαιρία έκδοσης δελτίου αθλητή απαραίτητο για την συμμετοχή τους σε αγώνες τροχοπέδιλων και σε διοργανώσεις παγοδρομίας. Έτσι λοιπόν, μετά το πέρας της εκμάθησης, ανεξαρτήτως ηλικίας και φυσικής κατάστασης οφείλουν να ενταχθούν είτε στα αγωνιστικά τμήματα είτε στα τμήματα γυμναστικής με τροχοπέδιλα (RollersFIT). Εν ολίγοις φορούν την φανέλα του Π.Ο.Τ !

Φανέλα ΠΟΤ

Το καταστατικό των τμημάτων του ΠΟΤ:

Σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη του Ομίλου μας καλλιεργούμαι τα ακόλουθα τμήματα τροχοπέδιλων και παγοδρομίας.

  1. Inline speed skating
  2. Fitness ή RollersFIT(συνδυασμός αερόβιας άσκησης με Inline skate και βάρη) 
  3. Freestyle slalom skating
  4. Aggressive inline skating
  5. Street Skating and Cross Country skating
  6. Downhill
  7. Quad
  8. Προπονητικό πρόγραμμα χιονοδρομικής κατάβασης – Skate to Ski (απευθύνεται σε αθλητές χιονοδρομίας)
  9. Rollerski
  10. Χιονοδρομία ως αναψυχή των μελών
  11. Ποδηλασία ως εκγύμναση του αγωνιστικού τμήματος

Ο ΠΟΤ και η παγοδρομία:

Η παγοδρομία είναι ”αδερφό” άθλημα με τα τροχοπέδιλα, διότι οι τεχνικές εκμάθησης και η γενικότερη άσκηση των δύο αθλημάτων βασίζεται σε κοινές πρακτικές. Στο παγκόσμιο αθλητικό γίγνεσθαι είναι σύνηθες το φαινόμενο να βλέπουμε αθλητές που διαγωνίζονται στο πάγο να λαμβάνουν μέρος και σε αγώνες τροχοπέδιλων (όπως και το αντίθετο), καθώς η προετοιμασία και η γενικότερα εκγύμναση αυτών των αθλητών γίνεται κάτω από παρόμοιες συνθήκες. Πρέπει, ωστόσο να υπογραμμίσουμε ότι η βασική διαφορά μεταξύ των δύο ολυμπιακών αθλημάτων είναι η επιφάνεια, συγκεκριμένα ένας αθλητής όταν φέρει τα τροχοπέδιλα του έχει μεγαλύτερες τριβές από έναν αθλητή που πατάει στον πάγο.

Speed Skating

Ο Πατραϊκός Όμιλος Τροχοπέδιλων είναι μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Χειμερινών Αθλημάτων και καλλιεργεί το άθλημα της παγοδρομίας κατά την χειμερινή περίοδο. Με λίγα λόγια, όλα τα μέλη μας έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε αγώνες speed skating και στο καλλιτεχνικό πατινάζ κάτω από την αιγίδα της ΕΟΧΑ. Δυστυχώς, η Πάτρα δεν έχει δικό της παγοδρόμιο έτσι είμαστε αναγκασμένοι να ταξιδεύουμε σε γειτονικές πόλεις, ωστόσο η εντατική ενασχόληση μας με τα τροχοπέδιλα μας καθιστά αξιόμαχο σωματείο στον πάγο.