Συχνές Ερωτήσεις

Είναι επικίνδυνο άθλημα;

Για πολλά χρόνια επικρατούσε η αντίληψη στην Ελλάδα ότι τα τροχοπέδιλα ανήκουν στην κατηγορία των extreme sports και ότι μια άτσαλη πτώση είναι ικανή να προκαλέσει κάποιες πιθανές κακώσεις. Στην πραγματικότητα ούτε το άθλημα είναι επικίνδυνο ούτε μια πιθανή πτώση μπορεί να επιφέρει κάποιο σοβαρό τραυματισμό όταν ο αναβάτης ακολουθήσει τους παρακάτω τρείς κανόνες. Το τρίπτυχο της ασφαλούς τροχοδρόμησης για κάθε μέλος του ομίλου είναι 1. Φορώ το κατάλληλο εξοπλισμό 2. Μαθαίνω τα βασικά του αθλήματος έως ότου αποκτήσω αυτοπεποίθηση και γίνω ένας έμπειρος skater 3. Έχω πάντα ενεργεί την αντίληψη μου στο πεδίο που κινούμε.

Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρία υγείας τα τροχοπέδιλα είναι 4 φορές πιο ασφαλή άθλημα από το καλαθοσφαίριση και 5 φορές από την ποδηλασία.

Ένας έμπειρος skater είναι πιο ευέλικτος σε σχέση με ένα ποδηλάτη, καθώς μπορεί να κινείται εξίσου και σε πεζοδρόμιο αλλά και στο δρόμο.

Είναι φυσιολογικό όταν δεν γνωρίζουμε τις δυνατότητες και τις τεχνικές του αθλήματος να μας προκαλεί φόβο τόσο να βλέπουμε ένα skater όσο και να φορούμε στα πόδια μας τα τροχοπέδιλα.

 Ήρθε λοιπόν ο καιρός της απομυθοποίησης !

 Είναι εύκολο να μάθει κανείς;

Ο χρόνος εκμάθησης των τροχοπέδιλων διαφέρει από ηλικία σε ηλικία και από άνθρωπο σε άνθρωπο. Κατά προσέγγιση, τα παιδιά από 4 έως 15 ετών μπορούν να αποκτήσουν τις βασικές δεξιότητες του αθλήματος μέσα σε μερικές εβδομάδες εκμάθησης. Οι ενήλικες χρειάζονται περίπου ένα διάστημα 6 εβδομάδων, έτσι ώστε να καταφέρνουν να κινούνται με αυτοπεποίθηση. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή από τα νέα μέλη σε όλα τα στάδια της εκμάθησης, καθώς η παράλειψη μαθημάτων παρατείνει το χρόνο εκμάθησης. Η τεχνική λοιπόν είναι το Α-Ω της ευχάριστης και ασφαλής άθλησης με τα τροχοπέδιλα, γι’αυτό το λόγο αξίζει να δώσεις χρόνο και διάθεση δίπλα από το έμπειρο προπονητικό επιτελείο του Ομίλου μας.

Που μπορώ να αγοράσω τα πρώτα μου τροχοπέδιλα και τον προστατευτικό εξοπλισμό;

Στον Πατραϊκό Όμιλο Τροχοπέδιλων αποτελεί προτεραιότητα μας να διαδοθεί και να καλλιεργηθεί αυτό το Ολυμπιακό άθλημα στην πόλη αφενός ως μέσο άθλησης και αφετέρου ως μέσο εναλλακτικής μετακίνησης. Γι’ αυτό το λόγο ο Όμιλος προτείνει ή δίνει την δυνατότητα αγοράς τροχοπέδιλων και προστατευτικού εξοπλισμού σε προνομιακές τιμές. Παράλληλα, παρέχεται η επιλογή στα μέλη της να ενοικιάσουν όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό (προστατευτικά και τροχοπέδιλα).

Επίσης, προτείνουμε σε όλα τα νέα μέλη μας ως πρώτη ΄΄μπότα΄΄ να επιλέξουν την κατηγορία Fitness και έπειτα να εστιάσουν σε μια πιο ειδικευμένη. Ως υποχρεωτικό και αναγκαίο προστατευτικό εξοπλισμό ορίζεται το κράνος, τα προστατευτικά των χεριών-καρπών, αγκώνων και γονάτων.

Μπορώ να γυμναστώ με τα τροχοπέδιλα μου;

ΑΠΟΛΥΤΩΣ! Καμία άλλη αερόβια άσκηση δεν μπορεί να σου προσφέρει ασφαλή και εντατική ενδυνάμωση των γλουτών και των κοιλιακών σου όπως τα τροχοπέδιλα! Ενδεικτικά μια ώρα χαμηλή σε ένταση τροχοδρόμηση σου προσφέρει 600 καμένες θερμίδες και ενδυνάμωση δύο δύσκολων μυϊκών μαζών όπως οι κοιλιακοί και οι γλουτοί. Σε περίπτωση εντατικής ώθησης ο αναβάτης δύναται να καίει από 1200 έως 1500 θερμίδες.

Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι με τα τροχοπέδιλα μειώνεις κατά 50% έως 60% την επιβάρυνση στις αρθρώσεις σου (σύμφωνα με την αμερικανική εταιρία υγείας), διότι ωθούμαστε στο έδαφος και δεν αναπηδούμε όπως το τρέξιμο.

Πέρα από την βελτίωση και ανάπτυξη των μυών σου, τα τροχοπέδιλα αποτελούν το απόλυτο αγχολυτικό μέσο.  Δεν θα δεις ποτέ ένα skater να μην είναι χαρούμενος, εκτός αν  προσπαθεί να βελτιώσει τους χρόνους του στο Strava!

Μήπως ήρθε ο καιρός να σταματήσεις να τρέχεις με τα συνηθισμένα αθλητικά παπούτσια σου;